Hoe maak je een winstgevende sales funnel?
Business2people hoe maak je een winstgevend online verkoopproces blog pexels karolina grabowska 5717968 jpg pexels pnw production 9218657
sales funnels uitgelegd
Nicolette Rueck
sales funnels uitgelegd
06/29/2023
28 min
0

Hoe maak je een winstgevende sales funnel?

06/29/2023
28 min
0

Meer leads, klanten en omzet dankzij een sales funnel

Als ondernemer is het je uiteindelijke doel om je bedrijf te laten groeien, meer leads aan te trekken, deze om te zetten in loyale klanten en je winst te verhogen. Om deze doelen te bereiken, is het cruciaal om een goed geautomatiseerd en winstgevend online verkoopproces te hebben, want; Marketingautomatisering is de meest effectieve manier om meer leads, klanten en omzet te genereren voor jouw business.

In dit blog zullen we verschillende strategieën en stappen bespreken die jou kunnen helpen bij het creëren van een sales funnel.

Het online verkoopproces fungeert als een leidraad voor je klanttraject. Het neemt je potentiële klanten mee door een reeks goed doordachte stappen, die ze informeert, inspireert en begeleid naar het doen van een aankoop of het maken van een afspraak.

Dit online verkoopproces wordt een sales funnel of marketing funnel genoemd.

In dit blog gaan we dieper in op de belangrijkste onderdelen van een succesvolle sales funnel en geven we je praktische inzichten en bruikbare tips.

Wanneer je de tijd neemt om dit blog volledig te lezen zul je gaan begrijpen hoe je een sales funnel maakt, inricht, en hoe je elke fase van je funnel kunt optimaliseren om leads te genereren, ze om te zetten in klanten en je winst te maximaliseren.

Dit zijn de onderwerpen die we zullen behandelen:

 1. Het online verkoopproces begrijpen: We leggen uit wat een sales funnel is en hoe deze werkt, zodat je het klanttraject kunt visualiseren en het belang van elke fase kunt begrijpen.

 2. Een niche kiezen voor je producten en diensten: Ontdek het belang van nicheselectie en leer effectieve strategieën voor het identificeren van een winstgevende niche die aansluit bij jouw expertise en doelgroep.

 3. Je doelgroep bepalen: Verken het proces van het onderzoeken en definiëren van je doelgroep, zodat je je marketinginspanningen en boodschappen kunt afstemmen op hun specifieke behoeften en voorkeuren.

 4. Je aanbod samenstellen: Leer hoe je overtuigende aanbiedingen maakt die de aandacht van je publiek trekken en unieke waarde bieden, waardoor je je onderscheidt van concurrenten en de kans op een verkoop toeneemt.

 5. De juiste leadmagnet kiezen: Begrijp de rol van een leadmagnet in leadgeneratie en verken verschillende ideeën en formaten voor leadmagnets die potentiële klanten verleiden om hun contactgegevens te delen.

 6. Een effectieve verkooppagina maken voor je dienst of product: Ontdek de essentiële elementen van een overtuigende verkooppagina en leer technieken voor het schrijven van overtuigende teksten die de conversie van je sales funnel stimuleert, evenals het opnemen van sociaal bewijs om vertrouwen op te bouwen.

 7. Een landingspagina met hoge conversie ontwerpen: Leer waar een goede landingspagina aan moet voldoen zodat jij je online bezoekers om kunt zetten in leads of klanten.

 8. Een betalingssysteem integreren in je sales funnel: Zorg dat je een veilig betaalsysteem integreert in je funnel die zorgt voor een soepel en betrouwbaar transactieproces.

 9. E-mailmarketing inzetten als begeleiding naar aankoop: Door effectief gebruik te maken van e-mailmarketing kun je in contact blijven met potentiële klanten, ze waardevolle informatie aanbieden en hen begeleiden naar het doen van een aankoop.

 10. Doelgericht adverteren naar je funnel op social media: Door strategisch te adverteren op social media kun je de zichtbaarheid van je bedrijf, dienst en product vergroten, leads genereren voor je funnel en conversies stimuleren.

Nu we de basis hebben gelegd, duiken we in het eerste onderwerp: het begrijpen van het online verkoopproces. We leggen uit wat een sales funnel is en hoe deze werkt, zodat je het klanttraject kunt visualiseren en het belang van elke fase kunt begrijpen.


Liever luisteren dan lezen?

Beluister dan de audio-opname van dit blog hieronder.

Het online verkoopproces begrijpen

In de wereld van het online verkopen is de sales funnel een fundamenteel concept. Het visualiseert het klanttraject van de eerste bewustwording tot het doen van een aankoop of het ondernemen van de gewenste actie. Door de fasen van het online verkoopproces te begrijpen, kun je elke stap strategisch optimaliseren om conversies te maximaliseren en winstgevendheid te stimuleren.

Bewustwordingsfase: Bovenaan de trechter worden potentiële klanten zich bewust van jouw bedrijf en de oplossingen die je biedt met jouw dienst of product. In deze fase draait alles om het genereren van zichtbaarheid en het aantrekken van een breed publiek. Strategieën zoals contentmarketing, adverteren op sociale media en zoekmachine optimalisatie (SEO) kunnen je helpen om je doelgroep te bereiken en aan je te binden.

Interessefase: Zodra mensen jouw bedrijf leren kennen, wil je hun interesse wekken en koesteren. Biedt daarom waardevolle inhoud, zoals blogartikelen, video's en webinars, om je publiek te onderwijzen en te betrekken. Dit bouwt vertrouwen op, positioneert je als een autoriteit en houdt je merk top of mind. (Raad eens waarom wij dit blog hebben geschreven?)

Overwegingsfase: In deze fase zijn potentiële klanten hun opties aan het evalueren en overwegen ze of jouw diensten aansluiten bij hun behoeften. Om de voordelen en resultaten van je diensten laten zien kun je casestudy's, reviews en demonstraties aanbieden. Dit zal je potentiële klanten helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Beslissingsfase: In de beslissingsfase zijn je potentiële klanten klaar om een aankoop te doen of de gewenste actie te ondernemen. Zorg voor duidelijke en overtuigende call-to-action (CTA), zoals "Koop nu" of "Plan een gesprek" en verwijder eventuele aankoopbelemmeringen. Maak het koopproces zo gemakkelijk mogelijk!


Als je het online verkoopproces begrijpt, kun je elke fase van je sales funnel optimaliseren en je potentiële klanten soepel door het aankooptraject leiden, waardoor de kans op conversies toeneemt en de omzet groeit.


In het volgende gedeelte gaan we in op het selecteren van een niche voor jouw producten en diensten. Ontdek het belang van nicheselectie en leer effectieve strategieën voor het identificeren van een winstgevende niche die aansluit bij jouw expertise en doelgroep.

Business2people sales funnel uitgelegd infographic bewustwording interesse overweging beslissing crop

Een niche kiezen voor je producten en diensten

Bij het online verkopen van jouw dienst of product is het kiezen van een niche cruciaal om jezelf als expert te positioneren en het juiste publiek aan te trekken. Door je te richten op een specifieke niche kun je je diensten en producten afstemmen op de unieke behoeften van een bepaald marktsegment. Onderstaande stappen zullen je helpen om de juiste niche voor jouw diensten en producten te kiezen:

Stap 1 | Evalueer je expertise

Begin met het beoordelen van je vaardigheden, kennis en ervaring. Identificeer de gebieden waarin je uitblinkt en waarin je een diepgaande kennis hebt. Je expertise vormt de basis van je niche en geeft je een concurrentievoordeel.

Stap 2 | Onderzoek de marktvraag

Doe grondig marktonderzoek om potentiële niches te identificeren en te ontdekken of er voldoende vraag is naar de diensten en producten die jij aanbiedt. Ga op zoek naar industrieën of doelmarkten die groeien, onderbediend zijn of met specifieke uitdagingen te maken hebben. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet of er markt is voor jouw aanbod.

Stap 3 | Identificeer pijnpunten

Inzicht in de behoeften van je publiek zal je helpen om overtuigende aanbiedingen te maken. Onderzoek daarom de pijnpunten en uitdagingen binnen deze potentiële niches. Door deze pijnpunten aan te pakken met jouw aanbod, kun je jezelf positioneren als een waardevolle leverancier van oplossingen.

Stap 4 | Houd rekening met de concurrentie

Analyseer de concurrentie binnen de niche(s) die je overweegt. Beoordeel het aantal en de sterkte van de concurrenten in elke niche. Hoewel enige concurrentie gezond is, is het essentieel om een niche te vinden waarin je jezelf kunt onderscheiden en een uniek aanbod kunt doen.

Stap 5 | Passie en afstemming

Kies een niche die aansluit bij je passie en interesses. Het opbouwen van een succesvol bedrijf vereist toewijding en doorzettingsvermogen, dus het is belangrijk om een niche te kiezen die jou enthousiasmeert en motiveert.

Het kiezen van een niche geeft duidelijke richting aan je huidige marketing, maar weet ook: je zit er niet voor eeuwig aan vast. Als na verloop van tijd blijkt dat je toch liever een andere kant op wilt gaan met je marketing kun je altijd switchen.

In het volgende hoofdstuk bespreken we hoe je je doelgroep kunt bepalen binnen de door jou gekozen niche. Verken het proces van het onderzoeken en definiëren van je doelgroep, zodat je je marketinginspanningen en boodschappen kunt afstemmen op hun specifieke behoeften en voorkeuren.

Business2people hoe maak je een winstgevend online verkoopproces

Je doelgroep bepalen

Om je sales funnel effectief te maken, is het essentieel om je doelgroep te bepalen en te begrijpen. Door je ideale klanten te identificeren, kun je je marketingboodschappen, aanbiedingen en je online verkoopproces afstemmen op hun behoeften en voorkeuren. Hier zijn de belangrijkste punten om in acht te nemen wanneer jij je doelgroep gaat bepalen:

Marktonderzoek: Doe grondig marktonderzoek om inzicht te krijgen in je niche en de kenmerken van je potentiële klanten. Zoek naar demografische informatie zoals leeftijd, geslacht, locatie, inkomensniveau en beroep. Bestudeer daarnaast hun psychografische kenmerken, waaronder hun interesses, waarden, houding en pijnpunten.

Klantprofielen: Maak klantprofielen of buyer persona’s op basis van je onderzoek. Deze profielen moeten je ideale klanten vertegenwoordigen en hun demografische en psychografische kenmerken, motivaties en uitdagingen vastleggen. Visualiseer je doelgroep als échte individuen om hun behoeften beter te begrijpen en je berichtgeving hierop af te stemmen.

Segmentatie: Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je doelgroep, overweeg dan om ze te segmenteren op basis van specifieke criteria. Met deze segmentatie kun jij je marketingberichten en aanbiedingen nog verder personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld segmenteren op basis van branche, bedrijfsgrootte of expertiseniveau.

Ga de dialoog aan en luister: Ga de dialoog aan met je doelgroep via verschillende kanalen, zoals sociale media, forums of (branche-)evenementen. Luister naar hun gesprekken, opmerkingen en feedback om meer inzicht te krijgen in hun voorkeuren, pijnpunten en wensen. Deze informatie zal je helpen om je aanbod te verfijnen en oplossingen te bieden die écht bij ze aanslaan.

Concurrentieanalyse: Analyseer de doelgroepen van je concurrenten om kansen te identificeren. Ga op zoek naar onderbediende segmenten of specifieke behoeften die door je concurrenten niet adequaat worden aangepakt. Door het publiek van je concurrenten te begrijpen, kun je jezelf onderscheiden en je aanbiedingen afstemmen op unieke klantbehoeften.

Feedback en herhaling: Verzamel feedback en analyseer de resultaten wanneer je begint te communiceren met je doelgroep en je diensten verkoopt. Verfijn voortdurend je doelgroep op basis van hun reacties en gedrag. Het is goed om elk kwartaal of halfjaar dit opnieuw te doen zodat je je marketing- en verkoopstrategieën aan kan passen om beter tegemoet te kunnen komen aan hun veranderende behoeften en voorkeuren.

Door je doelgroep te bepalen, kun je marketingboodschappen creëren die weerklank vinden, aanbiedingen ontwikkelen die de problemen van je doelgroep oplossen en een sales funnel maken die je potentiële klanten moeiteloos door het aankooptraject begeleid.

In het volgende deel van dit blog zullen leert je hoe je overtuigende aanbiedingen maakt die de aandacht van je publiek trekken en unieke waarde bieden, waardoor je je onderscheidt van concurrenten en de kans op een verkoop toeneemt.


Je aanbod samenstellen

Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je doelgroep, is het tijd om een onweerstaanbaar aanbod te maken dat in hun behoeften voorziet en hen dwingt om actie te ondernemen. Je aanbod moet waardevol zijn voor de consument, een dienst of product waarmee jij je expertise laat zien en wat jou onderscheid van de concurrentie. Dit zijn de belangrijkste stappen om een effectief aanbod op te stellen:

 1. Identificeer pijnpunten: Begin met het identificeren van de pijnpunten en uitdagingen voor je doelgroep. Wat zijn hun meest dringende problemen? Hoe kunnen jouw diensten hun pijn verlichten en oplossingen bieden? Wanneer je de pijnpunten begrijpt, kun je je aanbod zodanig vormgeven dat het direct op hun behoeften inspeelt.

 2. Benadruk de Unique Selling Proposition (USP): Bepaal wat jouw producten of diensten onderscheidt van die van de concurrentie. Wat maakt jou uniek en waardevol? Je USP moet een duidelijke en overtuigende verklaring zijn die de voordelen communiceert die je klanten zullen ontvangen door voor jou te kiezen. Benadruk hoe jouw aanbod hun problemen oplost of hun wensen vervult, beter dan  de door concurrentie aangeboden alternatieven.

 3. Waardepropositie: Verwoord duidelijk de waarde die je diensten bieden. Hoe zal je doelgroep profiteren van een samenwerking met jou? Focus op de uitkomsten, resultaten of transformaties die ze kunnen verwachten. Benadruk de tastbare en ontastbare voordelen die ze zullen behalen, zoals tijdsbesparing, verhoogde efficiëntie, verbeterde vaardigheden of een verbeterde reputatie.

 4. Prijsstrategie: Bepaal de prijsstructuur die aansluit bij de waarde van je aanbod en die voldoet aan de financiële verwachtingen van je doelgroep. Houd rekening met factoren zoals markttarieven, de complexiteit van je diensten en het expertiseniveau dat je biedt. Je kunt verschillende prijsniveaus of opties aanbieden om tegemoet te komen aan verschillende segmenten of budgetten.

 5. Voeg bonussen of incentives toe: Om je aanbod nog aantrekkelijker te maken, kun je overwegen om bonussen of incentives toe te voegen die extra waarde bieden. Dit kunnen extra middelen zijn zoals exclusieve toegang tot inhoud of evenementen, of kortingen voor een beperkte tijd. Bonussen kunnen een gevoel van urgentie creëren en je publiek aanmoedigen om actie te ondernemen.

 6. Duidelijke call-to-action (CTA): Sluit je aanbieding af met een duidelijke en overtuigende oproep tot actie; een ‘call-to-action’ (CTA). Leid je potentiële klanten door de stappen die ze moeten nemen om je producten te kopen of gebruik te maken van je diensten. Gebruik actiegerichte taal en creëer een gevoel van urgentie om onmiddellijke actie te stimuleren. Maak het je publiek gemakkelijk om op je aanbod te reageren, of dat nu via een contactformulier, telefoontje of online boekingssysteem is.
Een aantrekkelijk en overtuigend aanbod is cruciaal om de aandacht en interesse van je doelgroep te trekken én te vast te houden.

Nu je weet hoe jij je aanbod kunt samenstellen gaan we dieper in op het belang van het kiezen van de juiste leadmagnet om leads te genereren en relaties op te bouwen. Je leert de rol van een leadmagnet in leadgeneratie begrijpen en verkent verschillende ideeën en formaten voor leadmagnets die potentiële klanten verleiden om hun contactgegevens te delen.

Business2people sales funnel uitgelegd infographic afspraken sales funnel

De juiste leadmagnet kiezen

In de wereld van online marketing is een leadmagnet iets waardevols dat je kosteloos of tegen een kleine vergoeding aanbiedt aan je doelgroep in ruil voor hun contactgegevens, zoals hun naam en e-mailadres. Is de leadmagnet gratis? Dan wordt het ook wel een weggever genoemd. Een leadmagnet dient als een krachtig hulpmiddel om leads aan te trekken, relaties op te bouwen en potentiële klanten te voeden in je sales funnel. Hier lees je onze tips voor het kiezen van de juiste leadmagnet:

Begrijp je publiek: Begin met het begrijpen van de behoeften, verlangens en pijnpunten van je doelgroep. Welke informatie of hulpmiddelen zouden waardevol voor ze kunnen zijn? Met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd die jij kunt helpen oplossen? Voer marktonderzoek, enquêtes of interviews uit om inzichten te verzamelen en onderwerpen of oplossingen te identificeren die aanslaan bij je publiek.

Bied hoge waarde: Je leadmagnet moet iets zijn dat door jouw potentiële klanten als waardevol wordt ervaren, zodat ze, om de leadmagnet te krijgen, vrijwillig hun contactgegevens invullen. Overweeg het maken van diepgaande gidsen, e-books, white papers, checklists, sjablonen, video tutorials, of toegang tot exclusieve content of tools. Het belangrijkste is om informatie of hulpmiddelen te bieden die bruikbaar, praktisch en relevant zijn voor hun behoeften.

Richt je op specifieke pijnpunten: Stem je leadmagnet af op specifieke pijnpunten of uitdagingen waar je doelgroep mee te maken heeft. Als je bijvoorbeeld een business coach bent die zich richt op ondernemers, zou je lead magnet een "5-stappengids voor het overwinnen van uitstelgedrag en het verhogen van de productiviteit" kunnen zijn. Deze specificiteit laat zien dat je hun problemen begrijpt en positioneert je als een expert die oplossingen kan bieden.

Toon je expertise: Je leadmagnet moet je expertise laten zien en je unieke waardepropositie benadrukken. Het is een kans om jezelf neer te zetten als een betrouwbare autoriteit in je niche. Zorg ervoor dat de inhoud goed onderzocht en geschreven is en waardevolle inzichten of uitvoerbare stappen biedt die je publiek kan implementeren.

Maak het makkelijk te consumeren: Denk na over het formaat van je leadmagnet en maak het je publiek gemakkelijk te consumeren. Mensen hebben verschillende voorkeuren als het gaat om het consumeren van content, dus biedt opties zoals downloadbare Pdf-bestanden, audiobestanden of video tutorials. Houd de inhoud beknopt, georganiseerd en visueel aantrekkelijk om de algehele gebruikerservaring te verbeteren.

Promoot je leadmagnet: Als je eenmaal je leadmagnet hebt gemaakt, promoot deze dan via verschillende kanalen om het bereik te maximaliseren en leads te genereren. Gebruik je website, blog, sociale mediaplatforms, e-mailmarketingcampagnes en advertenties om verkeer naar de landingspagina van je weggever te leiden. Optimaliseer je berichtgeving en afbeeldingen om de waarde en voordelen van je leadmagnet te benadrukken.

Het kiezen van de juiste leadmagnet is essentieel voor het aantrekken en vastleggen van leads die oprecht geïnteresseerd zijn in je diensten.

In het volgende hoofdstuk bespreken we het belang van het maken van overtuigende verkooppagina's om je leads om te zetten in betalende klanten.


Een effectieve verkooppagina maken voor je dienst of product

Een goed ontworpen verkooppagina speelt een cruciale rol in je sales funnel bij het omzetten van je leads in betalende klanten. Het is een speciale landingspagina die is ontworpen om je aanbod te laten zien, de voordelen ervan te benadrukken en je publiek over te halen om actie te ondernemen. Dit is waar een effectieve verkooppagina aan moet voldoen om conversies te stimuleren:

 1. Overtuigende titel: Trek de aandacht van je publiek met een overtuigende kop/titel die duidelijk het belangrijkste voordeel of de oplossing van je aanbod communiceert. Gebruik sterke, overtuigende taal en focus op de transformatie of het resultaat dat je product of dienst kan opleveren.
 2. Boeiende inleiding: Begin je verkooppagina met een boeiende inleiding die je lezers boeit en geïnteresseerd houdt. Ga in op de pijnpunten of verlangens van je doelgroep en leg uit hoe jouw aanbod hun problemen kan oplossen of hun ambities kan vervullen.

 3. Voordelen en kenmerken: Beschrijf duidelijk de voordelen en kenmerken van je product of dienst. Leg uit hoe het specifieke pijnpunten aanpakt, het leven van je klanten verbetert of hun bedrijf verbetert. Gebruik opsommingstekens, onderverdelingen of visuele elementen om deze informatie gemakkelijk scanbaar en verteerbaar te maken.

 4. Sociaal bewijs: Gebruik sociale bewijselementen zoals reviews, casestudy's of succesverhalen om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen. Plaats reviews van tevreden klanten die positieve resultaten hebben behaald door je product of dienst te gebruiken. Gebruik waar mogelijk volledige namen, foto's en specifieke details om de getuigenissen authentieker te maken.

 5. Beeldmateriaal en multimedia: Gebruik relevante en visueel aantrekkelijke afbeeldingen, foto's of video's om je verkooppagina te verbeteren. Visuele inhoud kan helpen om je boodschap effectief over te brengen, je product of dienst in actie te laten zien en een meer aantrekkelijke ervaring voor je publiek te creëren.

 6. Call-to-action (CTA): Plaats een duidelijke en overtuigende call-to-action op je verkooppagina. Gebruik actiegerichte taal die je lezers aanzet tot de gewenste actie, zoals "Koop nu", "Ga aan de slag" of "Meld je vandaag nog aan". Maak je CTA-knop of -link prominent en gemakkelijk aanklikbaar.

 7. Schaarste en urgentie: Creëer een gevoel van schaarste of urgentie om je publiek te motiveren onmiddellijk actie te ondernemen. Beperkte aanbiedingen, exclusieve bonussen of kortingen voor een beperkt aantal klanten kunnen de angst creëren om iets te missen en conversies stimuleren.

 8. Garantie- of Restitutiebeleid: Pak mogelijke zorgen of bezwaren aan door een garantie of eventueel een terugbetalingsbeleid aan te bieden. Verzeker je publiek dat hun tevredenheid jouw prioriteit is en geef ze een risicovrije kans om je product of dienst uit te proberen.

 9. Duidelijke navigatie en afleidingsvrij ontwerp: Houd je verkooppagina schoon en gericht op conversies. Minimaliseer afleidingen door onnodige navigatiekoppelingen of externe koppelingen te verwijderen die je publiek van de pagina kunnen afleiden. Zorg voor een naadloze en intuïtieve gebruikerservaring.

 10. Testen en optimaliseren: Test en optimaliseer je verkooppagina voortdurend om de prestaties te verbeteren. Experimenteer met verschillende koppen, afbeeldingen, CTA's of lay-outvariaties om te bepalen wat het beste aanslaat bij je publiek en de hoogste conversieratio oplevert.
Door deze strategieën te volgen, kun je een effectieve verkooppagina maken die de waarde van je aanbod effectief communiceert en je publiek motiveert om actie te ondernemen.


💡 Tip: Heb je nog geen software om een verkooppagina mee te maken voor je dienst of product? Met Phoenix maak je in een handomdraai toffe en winstgevende pagina’s voor je sales funnel. Klik hier om deze Nederlandstalige software nu 14 dagen gratis uit te proberen.

In het volgende gedeelte bespreken we het belang van het maken van landingspagina's met een hoog conversiepercentage. Je leert waar een goede landingspagina aan moet voldoen om bezoekers om te zetten in leads of klanten.

business2people sales funnel uitgelegd infographic landingspagina verkooppagina betaalpagina

Een landingspagina met hoge conversie ontwerpen

Een landingspagina is een cruciaal onderdeel van je sales funnel. Het dient als een gerichte bestemming waar je potentiële klanten naartoe stuurt om ze om te zetten in leads of klanten. Om een landingspagina met hoge conversie te ontwerpen, moet je de volgende belangrijke elementen in overweging nemen:

Eenvoud en duidelijkheid: Houd het ontwerp van je landingspagina eenvoudig en overzichtelijk. Het primaire doel is om bezoekers naar de gewenste actie te leiden. Vermijd afleidingen en onnodige elementen die hun aandacht kunnen afleiden. Gebruik beknopte en duidelijke berichten om de waarde van je aanbod over te brengen.

Opvallende kop: Trek de aandacht van bezoekers met een aantrekkelijke kop die aansluit bij de advertentie of het promotiebericht dat hen naar je landingspagina heeft geleid. Maak het duidelijk, beknopt en gericht op voordelen om hun interesse direct te wekken.

Boeiende visuals: Voeg visueel aantrekkelijke elementen toe die je aanbod ondersteunen. Gebruik relevante afbeeldingen, video's of infographics om het product of de dienst te laten zien en de voordelen ervan te versterken. Visuals kunnen helpen om tekst op te breken, het begrip te vergroten en een aantrekkelijkere ervaring te creëren.

Beknopte en overtuigende tekst: Maak beknopte en overtuigende teksten waarin de belangrijkste kenmerken, voordelen en unique selling points van je aanbod naar voren komen. Maak duidelijk hoe het een probleem oplost, in een behoefte voorziet of het leven van je doelgroep verbetert. Gebruik opsommingstekens, subkoppen en vette tekst om belangrijke informatie eruit te laten springen.

Duidelijke oproep tot actie (CTA): Plaats een prominente en overtuigende call-to-action op je landingspagina. Maak duidelijk welke actie je wilt dat bezoekers ondernemen, of dat nu is om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, een demo aan te vragen of een aankoop te doen. Gebruik opvallende kleuren en overtuigende taal om klikken aan te moedigen.

Leg informatie over bezoekers vast: Plaats een lead capture formulier op je landingspagina om bezoekersinformatie te verzamelen. Houd de formuliervelden minimaal en relevant, en vraag alleen essentiële informatie die je nodig hebt voor een effectieve follow-up. Overweeg een incentive aan te bieden, zoals een leuke korting om het invullen van het formulier aan te moedigen.

Sociaal bewijs: Gebruik sociale bewijselementen, zoals reviews om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen. Laat positieve feedback zien van tevreden klanten die hebben geprofiteerd van je aanbod. Authentieke beoordelingen voegen geloofwaardigheid toe en verzekeren bezoekers ervan dat ze de juiste keuze maken.

Mobile responsive ontwerp: Nu steeds meer gebruikers het internet op gaan via smartphones en tablets, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je landingspagina een perfecte browse-ervaring biedt op verschillende schermformaten. Zorg ervoor dat zowel de desktop- als de mobiele weergave goed is.

A/B-tests en optimalisatie: Test en optimaliseer je landingspagina voortdurend om de effectiviteit ervan te maximaliseren. Voer A/B-tests uit om verschillende variaties van koppen, afbeeldingen, CTA's of formulierindelingen te vergelijken. Analyseer de gegevens om vast te stellen welke elementen hogere conversieratio's opleveren en voer datagestuurde verbeteringen door.

Volgen en analyseren: Stel tracking- en analysetools in, zoals Google Analytics of de Facebook Pixel, om de prestaties van je landingspagina te volgen. Houd statistieken bij zoals conversiepercentage, bouncepercentage en gemiddelde tijd op de pagina om inzicht te krijgen in het gedrag van bezoekers en op basis daarvan verbeteringen door te voeren.

Onthoud dat een landingspagina met hoge conversieratio aansluit op je algemene marketingstrategie, de waarde van je aanbod effectief communiceert en een prettige gebruikerservaring biedt.


💡 Tip: Heb je nog geen software om een landingspagina mee te ontwerpen? Met Phoenix maak je in een handomdraai toffe en winstgevende pagina’s voor je sales funnel. Klik hier om deze Nederlandstalige software nu 14 dagen gratis uit te proberen.

In het volgende deel van dit blog bespreken we de integratie van een betalingssysteem in je sales funnel. Door een betrouwbaar betalingssysteem te integreren in je sales funnel, kun je met vertrouwen betalingen accepteren en een positieve koopervaring bieden.


Een betalingssysteem integreren in je sales funnel

Zodra je met succes leads hebt vastgelegd en ze hebt overtuigd om een aankoop te doen, is het essentieel om een veilig en gemakkelijk betalingssysteem te hebben. Het integreren van een betrouwbaar betalingssysteem in je sales funnel zorgt voor een soepel transactieproces en wekt vertrouwen bij je klanten. Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

Stap 1 | Kies een betaalsysteem

Begin met het selecteren van een betaalsysteem die aansluit bij de behoeften van je bedrijf. Houd bij het maken van je keuze rekening met factoren zoals transactiekosten, ondersteunde valuta, integratiegemak en beveiligingsfuncties. Bedien je de Nederlandse markt? Wees er dan scherp op dat er ook betaald kan worden met iDeal.

Stap 2 | Maak een account aan

Meld je aan voor een account bij het betaalsysteem van je keuze en volg het verificatieproces om je account te activeren en configureer de betalingsinstellingen.

Stap 3 | Betalingsinstellingen configureren

Zodra je account is ingesteld, configureert je de betalingsinstellingen naar je voorkeuren. Pas instellingen aan zoals valuta, geaccepteerde betalingsmethoden (iDeal, creditcards, Apple pay etc.) en betalingsstroom (eenmalige betaling, periodieke facturering, afbetalingsplannen). Zorg ervoor dat alles goed ingesteld is voordat je iets gaat verkopen.

Stap 4 | Integreer de betalingsmogelijkheid in je sales funnel

Integreer het betalingssysteem in je funnel in de juiste fase. Meestal vindt het betalingsproces plaats nadat de klant op de knop "Nu kopen" of "Afrekenen" op je verkooppagina heeft geklikt. Zorg voor een soepele transitie van je verkooppagina naar een beveiligde betaalpagina die wordt gehost door het betaalsysteem.

Stap 5 | Zorg voor veiligheid en naleving

Bij het verwerken van betaling is gegevensbeveiliging van het grootste belang. Pak hierin je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat het betalingssysteem van jouw keuze voldoet aan alle Nederlandse normen en voorschriften. Dit zorgt ervoor dat klantgegevens veilig worden behandeld en beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Stap 6 | Test het betalingsproces

Voordat je je sales funnel lanceert, moet je het betalingsproces grondig testen om er zeker van te zijn dat alles correct functioneert. Test verschillende scenario's, zoals succesvolle betalingen, geweigerde betalingen en terugbetalingen, om een soepele ervaring voor je klanten te garanderen.

Stap 7 | Bied klantenondersteuning

Het is onvermijdelijk dat sommige klanten problemen ondervinden tijdens het betaalproces. Wees voorbereid op een snelle en behulpzame klantenservice om eventuele problemen of vragen op te lossen. Geef duidelijk contactinformatie weer, zoals een speciaal e-mailadres of telefoonnummer voor ondersteuning, op je verkooppagina of bevestigingspagina.

Stap 8 | Bewaak en optimaliseer: Controleer de prestaties van je betalingssysteem voortdurend en verzamel inzichten. Houd statistieken bij zoals succesvolle transacties, conversiepercentages en gemiddelde bestelwaarde. Identificeer gebieden die voor verbetering vatbaar zijn, zoals het verminderen van het aantal afgebroken aankopen of het stroomlijnen van het afrekenproces, en voer de nodige optimalisaties door om de betaalervaring in je sales funnel te verbeteren.

Vergeet niet dat een soepel, betrouwbaar en veilig betalingsproces essentieel is voor klanttevredenheid en conversieoptimalisatie. Door een betrouwbaar betalingssysteem te integreren in je verkoopfunnel, kun je met vertrouwen betalingen accepteren en een positieve koopervaring bieden.

💡Tip: Jouw aanbod online verkopen zonder webshop? Plug & Pay is veilig en verreweg het meest gebruiksvriendelijke betalingssysteem voor de Nederlandse ondernemer. Klik hier om Plug & Pay 14 dagen gratis uit te proberen.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen en integreren van je betaalsysteem zullen we uitleggen hoe je e-mailmarketing kunt instellen om klantrelaties te koesteren en te zorgen voor terugkerende klanten. Door effectief gebruik te maken van e-mailmarketing kun je in contact blijven met potentiële klanten, hen waardevolle inhoud bieden en hen begeleiden naar het doen van een aankoop.

Business2people sales funnel uitgelegd betaling pexels leeloo thefirst 8937438

E-mailmarketing inzetten als begeleiding naar aankoop

E-mailmarketing speelt een cruciale rol bij het opbouwen van relaties met je potentiële klanten en het stimuleren van (herhaal)aankopen. Door effectief gebruik te maken van e-mailmarketing binnen je funnel, kun je in contact blijven met potentiële klanten, hen waardevolle tips en informatie geven en ze begeleiden naar het doen van een aankoop. Hier zijn de belangrijkste stappen om te zetten bij het inrichten van je e-mailmarketing:

1 | Kies de e-mailmarketing software: Begin met het selecteren van een gerenommeerde e-mailmarketing serviceprovider die de functies en functionaliteit biedt die jij nodig hebt. Populaire opties zijn MailBlue, ActiveCampaign, Mailchimp, AWeber en ConvertKit. Houd rekening met factoren zoals gebruiksgemak, automatiseringsmogelijkheden, e-mailsjablonen, lijstsegmentering en analyses.

2 | Maak een e-maillijst: Begin met het opbouwen van een e-maillijst met abonnees die interesse hebben getoond in jouw diensten en producten. Bied aantrekkelijke lead magnets aan, zoals e-books, gidsen of exclusieve content, om bezoekers aan te moedigen zich in te schrijven voor jouw e-maillijst (zie hoofdstuk 'de juiste leadmagnet kiezen'). Gebruik opt-in formulieren op je website of landingspagina's om de e-mailadressen vast te leggen.

3 | Segmenteer je e-maillijst: Door je e-maillijst te segmenteren kunt je jouw berichten en aanbiedingen afstemmen op specifieke groepen abonnees. Segmenteer op basis van criteria zoals demografische gegevens, interesses, eerdere interacties of aankoopgeschiedenis. Dit zorgt ervoor dat je e-mails persoonlijker en relevanter zijn, waardoor de betrokkenheid en conversies toenemen.

4 | Creëer aantrekkelijke e-mailcampagnes: Ontwikkel een contentstrategie voor je e-mailcampagnes die is afgestemd op de doelstellingen van je sales funnel. Maak een mix van educatieve, promotionele en waardevolle inhoud om je abonnees betrokken te houden. Maak overtuigende onderwerpregels en hoofdteksten die de aandacht trekken en aanzetten tot actie.

 5 | Automatiseer je e-mailsequenties: Gebruik de automatiseringsfuncties van je e-mailmarketing software om e-mailsequenties of campagnes op te zetten. Deze geautomatiseerde reeksen van e-mails kunnen worden geactiveerd door specifieke acties of tijdsintervallen. Verwelkom bijvoorbeeld nieuwe abonnees standaard met een e-mails waarin je vertelt wie je bent en wat je doet, of volg potentiële klanten op door ze terug te fluiten naar verlaten winkelwagentjes.

6 | Personaliseer je e-mails: Personalisatie is de sleutel tot het creëren van een betekenisvolle band met je abonnees. Spreek je abonnees aan met hun naam en stem de inhoud af op hun interesses of eerdere interacties met je bedrijf. Maak gebruik van gegevens zoals aankoopgeschiedenis of surfgedrag om meer gerichte en relevante e-mails te sturen.

7 | Prestaties bewaken en analyseren: Controleer regelmatig de prestaties van je e-mailcampagnes om inzichten te krijgen en resultaten te verbeteren. Houd statistieken bij zoals open rates, click-through rates, conversie rates en unsubscribe rates. Gebruik A/B-tests om te experimenteren met verschillende onderwerpregels, e-maillay-outs of oproepen tot actie om je e-mailprestaties te optimaliseren.

8 | Voldoe aan de regelgeving voor e-mailmarketing: Heel belangrijk - Zorg ervoor dat je voldoet aan de regelgeving voor e-mailmarketing, zoals de GDPR (in de Europese Unie) of CAN-SPAM Act (in de Verenigde Staten). Maak jezelf vertrouwd met de vereisten, zoals het opnemen van een afmeldlink en je zakelijke contactgegevens in elke e-mail.

9 | Verfijn je strategie voortdurend: E-mailmarketing is een iteratief proces. Besteed aandacht aan de voorkeuren en feedback die je ontvangt van abonnees om een betere e-mailervaring aan te bieden en sterkere relaties op te bouwen.

E-mailmarketing is een krachtig middel om leads te voeden en conversies te stimuleren. Door een goed opgezette e-mailmarketingstrategie te implementeren in je verkoopfunnel, kun je effectief communiceren en waarde bieden aan je publiek en ze door het kooptraject begeleiden.


💡Tip: Heb je nog geen e-mailmarketing software? Met de handige drag-and-drop builder van Mailblue automatiseer je met gemak jouw e-mailmarketing activiteiten. Zo converteer je jouw contacten naar klanten zonder dat daar een handmatige handeling aan te pas komt! Klik hier om Mailblue 14 dagen gratis uit te proberen.

In het volgende deel van dit blog zullen we uitleggen hoe je doelgericht kunt adverteren op social media om gericht verkeer naar je sales funnel te trekken. Door strategisch te adverteren op social media kun je de zichtbaarheid van je bedrijf, dienst en product vergroten, leads genereren voor je funnel en conversies stimuleren.


Doelgericht adverteren naar je funnel op social media

Adverteren op sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram kan een zeer effectieve manier zijn om gericht verkeer naar je sales funnel te trekken. Deze platforms bieden krachtige targetingopties, een groot bereik en verschillende advertentieformaten om potentiële klanten aan je te binden. Door strategisch te adverteren op sociale media kun je de zichtbaarheid van jouw merk vergroten, leads genereren en conversies stimuleren. Hier zijn de belangrijkste stappen om te zetten als je wilt gaan adverteren op social media:

 1. Bepaal je doelstelling: Begin met het duidelijk definiëren van je reclamedoelstellingen. Wil je je merkbekendheid vergroten, verkeer naar je website leiden, leads genereren of specifieke producten of diensten promoten in een sales funnel? Het hebben van een duidelijke doelstelling zal je helpen om je advertentiecampagnes op maat te maken én het succes ervan te meten.

 2. Maak een Facebook Business Manager-account aan: Maak een Facebook Business Manager-account aan om je advertentie-inspanningen effectief te beheren als je wilt gaan adverteren op Facebook en Instagram. Hiermee kun je meerdere advertentieaccounts maken en beheren, analyses bekijken, samenwerken met teamleden en meer.

 3. Identificeer je doelgroep: Gebruik targetingopties om je ideale doelgroep te bereiken. Definieer je doelgroep op basis van demografische gegevens, interesses, gedrag en zelfs specifieke locaties. Verfijn je targeting om ervoor te zorgen dat je advertenties worden getoond aan degenen die hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je diensten.

 4. Kies advertentieformaten: Platformen zoals Facebook en Instagram bieden verschillende advertentieformaten, waaronder beeldadvertenties, videoadvertenties, carrouseladvertenties en story-advertenties. Houd rekening met de aard van je diensten en de voorkeuren van je doelgroep om de meest geschikte advertentieformaten te kiezen. Experimenteer met verschillende formaten om je advertenties fris en boeiend te houden.

 5. Maak overtuigende advertentieteksten en beelden: Ontwikkel overtuigende advertentieteksten die duidelijk de waarde van je diensten communiceren. Benadruk de belangrijkste voordelen en gebruik overtuigende beelden die de aandacht trekken en interesse wekken. Een sterke oproep tot actie (CTA) is essentieel om gebruikers aan te zetten tot de gewenste actie, zoals het bezoeken van je website of het verstrekken van hun contactgegevens.
 6. Stel een budget en planning in: Bepaal je advertentiebudget en stel een schema op voor je campagnes. Met Facebook en Instagram kun je dagelijkse of levenslange budgetten instellen en de duur van je advertenties bepalen. Test verschillende budgettoewijzingen en advertentieschema's om je advertentieprestaties te optimaliseren.

 7. Campagnes bewaken en optimaliseren: Controleer regelmatig de prestaties van je advertentiecampagnes met behulp van de analyses van Facebook Business Manager. Houd statistieken bij zoals bereik, vertoningen, doorklik- en conversiepercentages. Gebruik deze gegevens om gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn en maak de nodige aanpassingen om je campagnes te optimaliseren.
Vergeet niet dat effectieve reclame op sociale media voortdurende controle en optimalisatie vereist. Houd je advertentieprestaties goed in de gaten en wees bereid om je targeting, advertentiecreatives en budget aan te passen als dat nodig is om optimale resultaten te behalen.


💡Tip: Wil jij je begrip rondom effectieve social media-advertenties verder te vergroten? Lees dan ook ons andere blog, genaamd "Hoe effectieve social media-advertenties kunnen leiden tot meer klanten", die je op onze website kunt vinden.

Conclusie

Tolt je hoofd al van deze 'information overload?' Hopelijk heb je door het lezen van dit blog waardevolle inzichten gekregen in het opbouwen van een winstgevende sales funnel. Je zult zien dat, wanneer je alle beschreven strategieën stap voor stap hebt toegepast op jouw business, je een goed online verkoopproces hebt staan. Een sales funnel die jou laat groeien in leads, klanten en omzet.

Laten we de belangrijkste punten nog eens op een rijtje zetten:

Het online verkoopproces begrijpen: Een sales funnel is een online verkoopproces dat potentiële klanten door de stadia van bewustwording, interesse, beslissing en actie begeleid naar een aankoop. Het helpt je om je marketinginspanningen te stroomlijnen en conversies te maximaliseren.

Een niche kiezen voor je producten en diensten: Door een niche te kiezen, kun je jouw marketinginspanningen richten op een specifieke doelgroep, waardoor het gemakkelijker wordt om ideale klanten aan te trekken en te bedienen.

Je doelgroep bepalen: Het identificeren van je doelgroep houdt in dat je hun demografische gegevens, interesses, pijnpunten en motivaties begrijpt. Deze kennis helpt je om je berichtgeving en aanbiedingen op hen af te stemmen.

Je aanbod samenstellen: Je aanbod moet duidelijk de waarde en voordelen van je diensten communiceren. Maak het aantrekkelijk, uniek en afgestemd op de behoeften van je doelgroep.

De juiste leadmagnet kiezen: Een leadmagnet is een onweerstaanbaar aanbod dat potentiële klanten verleidt om hun contactgegevens te verstrekken. Maak leadmagnets die waarde bieden, specifieke pijnpunten aanpakken en aansluiten bij je diensten.

Een effectieve verkooppagina maken voor je dienst of product: Je verkooppagina moet overtuigend en visueel aantrekkelijk zijn en duidelijk de waarde van je aanbod overbrengen. Gebruik boeiende teksten, aantrekkelijke afbeeldingen en sterke oproepen tot actie om conversies te stimuleren.

Een landingspagina met hoge conversie ontwerpen: Een goed ontworpen landingspagina helpt om leads vast te leggen en hen naar een aankoop te leiden. Houd de pagina doelgericht, visueel aantrekkelijk en geoptimaliseerd voor conversies.

Een betalingssysteem integreren in je sales funnel: Implementeer een goed en gebruiksvriendelijk betalingssysteem om transacties soepel te laten verlopen en een veilige betaalervaring te kunnen bieden voor je klanten.

E-mailmarketing inzetten als begeleiding naar aankoop: Gebruik e-mailmarketing om relaties op te bouwen met je leads en klanten. Creëer gepersonaliseerde, waardevolle inhoud die hen voedt en door het online verkoopproces begeleidt.

Doelgericht adverteren naar je funnel op social media: Maak gebruik van de kracht van advertenties op sociale media om je doelgroep te bereiken, je merkbekendheid te vergroten en verkeer naar je sales funnel te leiden. Bewaak en optimaliseer je campagnes om de resultaten te maximaliseren.

Wanneer je deze aspecten van een winstgevende sales funnel onder de knie hebt, bent je goed op weg om meer leads aan te trekken, ze om te zetten in klanten en te groeien in omzet.

Onthoud dat consistentie, testen en voortdurende verbetering de sleutel zijn tot succes op de lange termijn.

Meer gedetailleerde informatie over de beschreven onderwerpen vind je in de  gerelateerde artikelen op onze website. Het is onze missie om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je groeidoelstellingen te bereiken.


Gratis gids Business2people in 7 stappen een winstgevend online verkoopproces

Zelf een sales funnel maken

Wil jij meer online bezoekers, leads, klanten en omzet voor je business? Download onze GRATIS gids ‘In 7 stappen een winstgevend online verkoopproces’ en ontdek hoe een sales funnel jou gegarandeerd meer vrijheid, stabiliteit en regelmaat in je ondernemerschap gaat brengen.

✔️ Leer hoe een funnel jouw leads met gemak omzet in betalende klanten.

✔️ Krijg continuïteit en stabiliteit in je inkomen.

✔️ Werf nieuwe klanten buiten je bestaande netwerk.

✔️ Voorbeelden van een landingspagina, verkooppagina en betaalpagina.

✔️ Bekijk onze tips voor adverteren op social media.

✔️ Toepasbaar in elke branche.

Download nu dit GRATIS en complete stappenplan!

Het maken van een sales funnel uitbesteden

Wij helpen ambitieuze ondernemers zoals jij groeien in online bezoekers, leads, klanten en omzet door ze te ondersteunen bij het neerzetten van een krachtige en winstgevende sales funnel. Dit is onze expertise!

Als ervaren professionals - met een bewezen trackrecord in het realiseren van converterende sales funnels voor klanten in verschillende sectoren - begrijpen wij dat jouw bedrijf uniek is. Daarom bieden we op maat gemaakte oplossingen die zijn aangepast aan de specifieke behoeften en doelen van jouw bedrijf.

Boek een vrijblijvend strategiegesprek om te ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het realiseren van je zakelijke doelen.

Tijdens het strategiegesprek zullen we samen kijken naar de uitdagingen waarmee je momenteel geconfronteerd wordt én hoe we je kunnen helpen om deze te overwinnen. We zullen je direct een aantal inzichten en strategieën geven die je kunt implementeren om de groei en succes van je bedrijf te stimuleren.

Klik hier om een strategiegesprek in te plannen.

Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Reacties
Categorieën